Jeśli znudził Wam się tradycyjny schabowy, ta propozycja jest godna uwagi.Bardzo smaczne danie na każdą okazję.
Składniki :
- filety z kurczaka 6 sztuk
- 2 słoiki papryki konserwowej
- 7 cebul
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej do smażenia
- 2 jajka
- bułka tarta
- mąka
Filety myjemy, przekrajamy na połowę żeby były cienkie. Zbijamy lekko, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy kotlety. Następnie na tym samym oleju zeszklić cebule pokrojoną w półksiężyce, do niej dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do tego zalewę z papryki i razem podduszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Kotlety jak ostygną kroimy w paseczki i jeszcze raz na pól.Przekładamy warstwami raz cebulę z papryką raz filety. Powinny wyjść 3 warstwy cebuli i 2 kotletów.
Można jeść na gorąco i na zimno, ja osobiście wolę na zimno. Jeżeli jest mało sosu to można dodać trochę gotowanej wody i doprawić solą Filety wchłaniają dużo sosu - jeżeli będzie mało to będą suche i niesmaczne.
bardzo dobre, chociaż ja zrobiłam ze schabem wieprzowym, polecam :)
OdpowiedzUsuńZ wieprzowym tez może być :) cieszę się, że smakuje :)
OdpowiedzUsuń