Składniki na ciasto :
- 0,5 kg mąki
- kostka margaryny
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżki kakako
- 5 żółtek
Składniki na masę :
- 2 duże śmietany 18%
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 0,5 szklanki cukru pudru
- piana z 5 białek
Wykonanie :
Margarynę topimy w garnuszku i studzimy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wystudzoną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietany wlewamy do miski dodajemy do nich cukier puder i budyń śmietankowy. Ubijamy na puszystą masę, do tej masy dodajemy pianę ubitą z 5 białek i delikatnie mieszamy łyżką z masą ze śmietany. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika dzielimy na 2 części. Połowę trzemy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy masę. Na wierz trzemy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Pieczemy ok. 60 min.
Piekarnik : 160 st. C
wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
6niebo
dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńa czy wyjdzie na jogurcie naturalnym>czy musi byc raczej cos tłustego jak smietana?
OdpowiedzUsuńNigdy nie próbowałam na jogurcie, ale myślę, że jogurt typu greckiego byłby idealny, jest bardziej tłusty niż zwykły i zdrowszy niż śmietana :) następnym razem wypróbuję z jogurtem
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda ten sernik :)Zapraszam na mojego bloga:http://kraina-kwiatow-i-smakow.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :), na pewno będę Cię odwiedzać :)
OdpowiedzUsuńsuper wypiek duzo lzejszy od tradycyjnego serowca i nie odbija sie...
OdpowiedzUsuńCzy budyń ma być sypki, czy już zrobiony ?
OdpowiedzUsuńbudyń ma być oczywiście sypki :) pozdrawiam
Usuń