Idealne dla wielbicieli pikantnych rzeczy i na imprezkę :)
Składniki :
- 2,5 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 2 łyżeczki chili
- 1,5 szklanki octu
- 8 łyżek oleju
- 2 główki czosnku
- 0,5 kg cukru
Ogórki kroimy na 2 lub 4 części. Ja lubię najbardziej takie małe to wtedy nie kroję tylko robię całe. Zasypujemy solą i odstawiamy na 6 godzin. Po tym czasie robimy zalewę, wszystkie składniki mieszamy i zalewamy nią ogórki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 godzin. Najlepiej ogórki zasypać solą rano i później na noc zostawić z zalewą. Następnie wkładamy do słoików, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 3 minuty od zagotowania. Będą wtedy chrupiące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz