Długo szukałam prostego przepisu na pyszne pierniczki, znalazłam go na Kwestii Smaku, popularnym i cenionym blogu. Pierniczki są przepyszne, idealne dla osób lubiących korzenne smaki i zapachy. Ja swoich jeszcze nie dekorowałam, zrobię to w Wigilię.
Składniki :
• 4 szklanki mąki
• 4 łyżki miodu
• 1 i 1/2 szklanki cukru
• 3 łyżeczki sody oczyszczonej
• torebka przyprawy piernikowej
• 2 łyżki masła
• 2 średnie jajka
• około 1/3 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie :
Mąkę przesiewamy na stolnicę, wlewamy rozpuszczony gorący
miód i mieszamy (najlepiej nożem). Ciągle siekając, dodajemy kolejno
cukier, sodę, przyprawy, a gdy masa lekko przestygnie - masło i
jajka.Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką
ciasto, aż będzie średnio twarde i gęste
( nie wykorzystamy całego mleka, bo masa byłaby za rzadka).
Dokładnie wyrabiamy ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie, podsypujemy je mąką.Na
posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości
maksymalnie 1 cm ( ja zrobiłam troszkę cieńsze, wyjdzie wtedy więcej ). Foremkami wykrajamy z ciasta pierniczki, złączamy
resztki ciasta w kulkę, ponownie wałkujemy i wycinamy pierniczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie (pierniczki urosną). Pieczemy
w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 15 minut. Po wyjęciu z
piekarnika pierniczki będą miękkie. Twarde pierniczki przechowujemy w
zamkniętym pojemniku przez 1-4 tygodnie.Dekorujemy
przed podaniem, najlepiej jak już będą miękkie i według uznania.
Piekarnik :150 st. C
Czas pieczenia : 15 min.
Hi I just dropped by and wanted to say you to have a Merry Christmas. Let all your wishes make come true for you and your family and lets hope the next year be prosperous for all us.Merry Christmas
OdpowiedzUsuńEmpire hockey games
mniam<3
OdpowiedzUsuńświetny blog!
Zapraszam do siebie:*
Obserwujemy?;>