Rozgrzewająca zupa, idealnie pasuje na chłodne dni. Przepis dostałam od znajomej, gdy zrobiłam ją pierwszy raz wszyscy byli zachwyceni.Jak tylko na dworze zrobi się chłodniej domownicy zaczynają się upominać o meksykankę
Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- główka czosnku
- 5 cebul
- 5 marchewek dużych
- 10 ziemniaków
- puszka kukurydzy
- puszka białej i czerwonej fasoli
- 1l soku pomidorowego
- sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka i chili
Wykonanie :
Ziemniaki i marchewkę obieramy, następnie kroimy je w kostkę, a marchewkę w półksiężyce. Do garnka lejemy litr zimnej wody, wrzucamy razem ziemniaki z marchewką i gotujemy pod przykryciem do miękkości. W między czasie obieramy cebulę i kroimy, 4 ząbki czosnku miażdżymy i razem dusimy pod przykryciem ok. 10min. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, gdy już się podsmaży przerzucamy je do ugotowanych ziemniaków z marchewką. Do tego dodajemy kukurydzę i fasole z zalewą i sok pomidorowy. Doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy przyprawy, wtedy uzyskamy prawdziwy smak ziół.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz