Składniki :
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- jedna bułka czerstwa
- 6 cebul
- 0,5 kg pieczarek
- 3 nieduże papryki, mogą być różnego koloru
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz, olej
Mięso mielone wykładamy do miseczki, dodajemy jajko, bułkę ( moczymy ja w wodzie, odciskamy ), 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 cebulę drobno posiekaną, sól i pieprz. Wyrabiamy i formujemy małe kotleciki ( z tej porcji wychodzi 50 kotlecików ). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy kotleciki, odstawiamy do ostygnięcia, ponieważ gdy dodamy ciepłe mogą się rozwalić przy mieszaniu z resztą składników.
Następnie obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce, pieczarki również i paprykę w cienkie paseczki. Cebulę dusimy ok. 10 min, dodajemy paprykę i pieczarki. Wszystko dusimy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Na końcu kotleciki mielone i wszystko dokładnie mieszamy.
Bigos można również podawać jako danie obiadowe z ziemniakami.
Smacznego :)
Świetna propozycja. Przepis zapisuję, z pewnością zrobię w najbliższym czasie :)))
OdpowiedzUsuńNa pewno będzie smakować :)
OdpowiedzUsuń