Nie za słodki, z warstwą maślanych herbatników na spodzie i śmietany na wierzchu.
Ten sernik, idealnie upieczony i schłodzony, powinien być wilgotny i gęsty.
Jeden z moich ulubionych :)
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 1 kg tłustego serka śmietankowego
- 250 g drobnego brązowego cukru
- 4 łyżki mąki
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- cytryna
- 3 duże jajka
- żółtko
- 300 ml śmietany 18%
Wykonanie :
Herbatniki kruszymy ( Można użyć do tego tłuczka do ziemniaków lub blendera ). Masło topimy w rondelku i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Dno formy o wymiarach 30 cm na 24cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy herbatniki i mocno dociskamy. Pieczemy przez 10 min w 170 st. C, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 st. C. Serek ubijamy mikserem, żeby nabrał kremowej konsystencji, dodajemy cukier ( zostawiamy 2 łyżki do przygotowania wierzchu ze śmietany ) i mąkę połączoną z budyniem i szczyptą soli. Miksując dodajemy, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, kolejno wbijamy jajka i żółtko. Dodajemy połowę śmietany. Masę przelewamy na spód z herbatników. Pieczemy przez 15 min., następnie obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 40 min. Zostawiamy w piekarniku aż ostygnie. Pozostałą śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Masę nakładamy na wystudzone ciasto, rozprowadzamy. Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem można posypać go kolorowym cukrem albo wiórkami czekolady.
Elegancko wygląda :)
OdpowiedzUsuń