- dwie tabliczki gorzkiej czekolady ( 70% kakao )
- jedna kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- śmietana 30% 300g
- 3 śmietan fix
Czekoladę kruszymy na kawałki, masło kroimy i razem z czekoladą rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, tak żeby nie dopuścić do zagotowania. Zdejmujemy z ognia, gdy tylko składniki się rozpuszczą. Studzimy. W tym czasie całe jajka dokładnie miksujemy z cukrem na gładką masę. Powoli dodajemy masę jajeczną do ostudzonej czekolady i nadal miksujemy. Mąkę przesiewamy z cynamonem i wsypujemy do masy czekoladowej i delikatnie mieszamy łopatką. Wykładamy tortownicę ( o średnicy 28 cm ) papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st. C i pieczemy 30 min. Nie sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło - ciasto powinno być wilgotne i zawsze oblepi patyczek. Następnie ubijamy śmietanę z śmietan fixem, gdy ciasto ostygnie wykładamy na wierzch. Możemy podać również na ciepło z kulką lodów waniliowych.
Przygotowanie : 15 min.
Piekarnik : 190 st. C
Czas pieczenia : 30 min.
Bardzo czekoladowo, coś dla mnie:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciasto - czekoladowe smaki plus bita śmietana świetnie to zawsze świetne połączenie
OdpowiedzUsuń