Składniki :
- 2 paczki herbatników
- kostka margaryny
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru pudru
- 10 bananów
- bita śmietana śnieżka
- 3 galaretki : truskawkowa, cytrynowa, pomarańczowa.
Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno. Na spód blachy układamy herbatniki. Margarynę wyjmujemy z lodówki żeby była miękka i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz banany ( 1 zostawiamy do dekoracji ) pokrojone. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy do tego tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy wszystko na herbatniki i wstawiamy do zimnego. Śnieżkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową i wylewamy na zastygniętą masę bananową. Na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i zalewamy pomarańczową galaretką.
Czas wykonania : 30 min.
Czas chłodzenia : 1 godz.
Musiał wybornie smakować! :)
OdpowiedzUsuńO tak :) ciasto polecam szczególnie smakoszom bananów :)
OdpowiedzUsuń