Ciasto :
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- szklanka cukru
- 1,5 szklanki kaszy manny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie :
- 1,5 kg jabłek
- cukier waniliowy
- łyżka cynamonu
- 4 łyżki cukru
- kostka zamrożonego masła
Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia i kaszą manną. Podzielić na 3 równe części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon, dobrze wymieszać. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Wysypać jedną część suchej mieszanki, przykryć połową jabłek, drugą część mieszanki, przykryć resztą jabłek i przysypać pozostałą suchą mieszanką. Na wierz zetrzeć równomiernie zamrożone masło, jest to bardzo ważne ponieważ w czasie pieczenia musi ono równomiernie przesiąknąć przez wszystkie warstwy i razem z sokiem wydzielonym przez jabłka scalić ciasto.
Piekarnik : 180 st. C
Czas pieczenia : 1 godz.
Mm, to ciasto przypomniało mi o tym, jak wielką mam ochotę na szarlotkę:)
OdpowiedzUsuńto zapraszam do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńTa szarlotka jest świetna! Bardzo smaczna i prosta:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się , robi się szybko i do tego jak smakuje
OdpowiedzUsuń...bajeczna ;D
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy blog i super przepis ;) prosze tylko powiedziec jaka srednice miala Pani forma do pieczenia?
OdpowiedzUsuń