Kolejne ciasto bez pieczenia ,przepis znalazłam tutaj i od razu wypróbowałam. Dołączyło do mojego menu. Ciasto jest przepyszne, szybko przypadło do gustu domownikom i tak samo zniknęło ze stołu :)
Składniki :
- 950 g prostokątnych herbatników
- 3 budynie czekoladowe bez cukru
- 2,5 szklanki mleka
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek cukru pudru
- kostka margaryny
- 500 ml śmietany 36%
- dodatkowo 2 szklanki ciepłego mleka do zanurzania herbatników
Budyń mieszamy z cukrem i jedną szklanką mleka. Resztę mleka wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dodajemy wymieszany budyń, mieszamy cały czas i gotujemy jeszcze przez około 1 minutę. Schładzamy do temperatury pokojowej, cały czas mieszając, aby na wierzchu nie wytworzył się gęsty kożuch. Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby była miękka. Następnie łączymy ja z budyniem za pomocą miksera. Dokładnie ucieramy, a następnie dodajemy cukier puder i ponownie ucieramy. Herbatniki zanurzamy na chwilę w ciepłym mleku, nie należy zbyt długo moczyć herbatników, ponieważ ciasto za będzie za bardzo wilgotne, a i tak nabierze wilgoci od masy budyniowej.
Herbatniki układamy na prostokątnej blaszce o wymiarach 35 x 24 cm, powinno wyjść 5 warstw herbatników. Przekładamy każdą warstwę masą budyniową. Powtarzamy czynność aż do wykorzystania wszystkich składników. Śmietanę kremówkę ubijamy, dodajemy do niej dodatkowo 2 łyżki cukru pudru. Smarujemy ciasto ubitą śmietaną. Na wierz można zetrzeć czekoladę lub posypać kawą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin. Moje chłodziło się całą noc.
Smacznego :)
Czas przygotowania : 30 min.
Mniammm szybkie i napewno pyszne :)Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńna prawdę warto, ciasto jest przepyszne :)
Usuńmniam mniam
OdpowiedzUsuńMniam, poproszę kawałeczek!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam 6niebo
Zapraszam :)
OdpowiedzUsuńGeeeenialne :) Już niedługo u mnie na talerzu :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńzapewniam, że zniknie szybko z talerza tak samo jak i u mnie :)
UsuńFantastyczne!
OdpowiedzUsuń