Składniki :
- 3 kg cukinii
- 2- 3 czerwone papryki ( można dodać 3 różne )
- 4 marchewki
- 3 łyżki soli
- 4 szklanki wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- ziele angielskie, liście laurowe
Cukinię i paprykę kroimy w kostkę. Posypujemy solą i odstawiamy na ok. 3 godziny. Odsączamy. Marchewkę kroimy w cienkie plastry ( możemy ją obgotować, ale niekoniecznie, ja dodaję surową). Składniki zalewy zagotowujemy i zalewamy nią warzywa. Następnie wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 min.Sałatka idealnie pasuje do obiadu jak również do potrwa z grilla.
świetna na zimę:)
OdpowiedzUsuńpóki co jadłm cukinie tylko podsmażoną na patelni ;)
OdpowiedzUsuńto tak jak ja :)ta sałatka gości u mnie drugi sezon :)zapraszam do wypróbowania
Usuń