bardzo smaczne. Kurkuma dała im charakterystyczny smak, a więc zabieramy się do roboty :)
Składniki :
- 4 kg ogórków
- 3 szklanki octu
- 5 szklanek wody
- 4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki kurkumy
Ogórki obieramy i kroimy w grubsze plastry na skos. Następnie składniki zalewy zagotowujemy i gorącą marynata zalewamy ogórki. Odstawiamy na pół godziny żeby nabrały koloru. Następnie przekładamy do słoików i zalewamy marynatą. Pasteryzujemy 3 min. od zagotowania.
super pomysł!
OdpowiedzUsuńa ja zapraszam na rozdanie kulinarne :)
www.cookplease.blogspot.com
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPyszne i kurkuma jest bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam 3 tygodnie temu, miałam masę ogórków i nie wszystkie chciałam tradycyjnie ukisić.
OdpowiedzUsuńDziś otworzyłam słoik "na spróbowanie" - REWELACJA!
Bardzo się cieszę, że smakowały :)
UsuńU mnie niestety są słabe w tym roku ogórki robię na raty.
Królują w kurkumie i z miodem :)
"na spróbowanie" otworzyłam jeden, ale tak mi zasmakowały że zjadłam wszystkie
Usuń