Składniki :
- makaron rurki albo kokardki
- ser feta
- 2 filety z kurczaka
- opakowanie mrożonego szpinaku
- jogurt grecki 400 g
- czosnek ( według uznania)
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki oregano
- łyżka masła
- sól do smaku
Makaron gotujemy i przelewamy zimną wodą. Następnie filety z kurczaka kroimy w mniejsze kawałki przyprawiamy solą, pieprzem i czerwona słodką papryką. Smażymy na oleju do miękkości i dodajemy do ostygniętego makaronu. Następnie na rozgrzaną patelnię wykładamy zamrożony szpinak, ja kupiłam z sosem śmietanowym. Gdy już się rozpuści dodajemy łyżkę masła i 4 ząbki czosnku. Dusimy żeby odparowała trochę woda. Jak szpinak jest już gotowy dodajemy go do reszty składników i mieszamy. Ser feta wyciągamy wcześniej z lodówki, wtedy dobrze będzie się kroił i kroimy w kostkę, dodajemy do sałatki. Na końcu robimy sos czosnkowy, jogurt mieszamy z jogurtem, dodajemy sól do smaku, oregano i 5 ząbków czosnku wyciśniętego przez praskę i mieszamy. Wlewamy do składników sałatki i dokładnie wszystko mieszamy. wkładamy do lodówki na godzinę, żeby wszystkie składniki przeszły. Smacznego
mniam :)
OdpowiedzUsuńdobry smak i pożywna!
OdpowiedzUsuńZamierzam właśnie zrobić sałatkę z makaronem + ananas :)
OdpowiedzUsuńTwoja sałatka świetnie wygląda!
dziękuję :) tak też smakuje :)
UsuńZdecydowanie moje smaki :)!
OdpowiedzUsuńPo co tyle majonezu??? Myślałam, że to zupa.
OdpowiedzUsuńPani Anonim źle Pani myślała i proszę czytać ze zrozumieniem to nie majonez, sałatkę odstawia się do zimnego, po 2 godzinach sos wsiąka w składniki.
Usuń