25 lipca, 2014

Sos z kurek

Nie miałam pomysłu na obiad, robiąc zakupy na weekend zobaczyłam kurki, nigdy wcześniej nie jadłam tych grzybów. Postanowiłam zrobić sos. W internecie jest mnóstwo przepisów na sos kurkowy, przeglądając je wszystkie, zmieniając proporcje i część składników zrobiłam własny sos kurkowy :) Jest to prosty przepis na doskonały i szybki obiad. Wystarczy śmietana, cebula, czosnek,sól, pieprz, odrobina cytryny no i kurki. Sos kurkowy jest delikatny, kremowy i niezwykle smaczny pasuje do makaronu,kopytek czy ziemniaków.


Składniki :
  • 200 g kurek ( mogłam użyć dwie porcje kurek, następnym razem będę wiedziała :) )
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 300 ml śmietanki kremowej 30%
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki drobno posiekana ( ok. 2 łyżek )
  • łyżka soku z limonki lub cytryny
Wykonanie :

Kurki dokładnie myjemy w zimnej wodzie i układamy na ściereczce żeby obeschły.Cebulę siekamy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Na dużej patelni roztapiamy połowę masła i oliwę, smażymy chwile na złoty kolor, dodajemy czosnek .Mieszamy i gotujemy przez około 1 - 2 minuty.Dodać pozostałe masło i  wkładamy grzyby. Smażymy na średnim ogniu przez około 5 minut. Wlewamy śmietankę i wsypujemy natkę, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje.Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Na patelnię z kurkami wkładamy ugotowany makaron i chwilę podgrzewamy. Można również dodać młode ziemniaki czy kopytka.

Smacznego :) 


2 komentarze:

  1. Sosy grzybowe to najlepsze co może być!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą Fav Cook, uwielbiam grzyby. Kurki jadłam pierwszy raz, sa przepyszne, sos zniknął nie wiadomo kiedy :)

      Usuń