Jak wspomniałam już kiedyś we wcześniejszym poście uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Tatar ze śledzia to idealna przekąska nie tylko na imprezę. Na pewno będzie smakował wielbicielom śledzi :)
Składniki:
- 3 filety śledziowe w słonej zalewie
- 2 kiszone ogórki
- 1 biała cebula
- nieduża garść posiekanej natki pietruszki
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka tartego chrzanu ze słoiczka
- 6 marynowanych grzybków ( użyłam podgrzybków z własnych przetworów, mogą być również prawdziwki )
Filety śledziowe moczymy w wodzie przez godzinę, jeśli nadal są bardzo słone to zmieniamy wodę i jeszcze chwilę moczymy. Śledzie drobniutko siekamy i przekładamy do miseczki. Ogórki, cebulę, grzybki drobno siekamy i dodajemy do śledzi. Całość doprawiamy chrzanem,natką pietruszki i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy n ok. pół godziny żeby wszystkie składniki przeszły. Gotowy tatar wykładamy na talerzyki, możemy udekorować natką pietruszki i podgrzybkiem.
Smacznego :)
ciekawy przepis:)
OdpowiedzUsuń