24 lutego, 2013

Sernik kokosowy

Uwielbiam wszystko co kokosowe :). Przepis na ten cudowny sernik znalazłam  tutaj. Dodałam troszkę więcej mleczka kokosowego. Sernik jest przepyszny, ma delikatny kremowy smak i pachnie pięknie kokosami. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu :)

Składniki ( blaszka o długości 24 cm ) :

Spód i boki :
  • 140 g rozkruszonych herbatników
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek wiórków kokosowych 
  • 70 g masła 
Masa serowa :
  • 700 g sera śmietankowego ( może być z wiaderka )
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 150 g cukru pudru
  • 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli
Krem kokosowy :
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleka kokosowego
  • prażone wiórki kokosowe
Wykonanie :

Spód i boki :

Do miski wsypujemy rozdrobnione ciastka, cukier i wiórki kokosowe, wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy roztopione masło i mieszamy. Przesypujemy wszystko do formy wyłożonej papierem do pieczenia i ugniatamy łyżką spód, a następnie boki formy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy 10 - 12 min, aż herbatniki nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Masa serowa :

Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 160 st. C. Do dużej miski kładziemy ser, dodajemy cukier wymieszany z cukrem waniliowym,mąkę ziemniaczaną i sól. Wszystko razem dokładnie miksujemy, zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy roztrzepane jajka. Do masy serowej dodajemy mleko kokosowe i delikatnie mieszamy, a następnie przelewamy do formy na upieczony i przestudzony spód ciasta. Na dolnej półce umieszczamy brytfankę z wodą ( do połowy wysokości ), na brytfannę kładziemy formę z ciastem. Pieczemy 60 - 70 min. w 160 st. C. Sernik studzimy, następnie wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin, dopiero później możemy wyjąć sernik z formy.

Krem kokosowy :

Serek mascarpone lekko miksujemy, dodajemy cukier puder i mleczko kokosowe i mieszamy. Kremem smarujemy chłodny sernik i oprószamy uprażonymi wiórkami kokosowymi.. Schładzamy.

Czas pieczenia : 60 min.
Piekarnik : 160 st. C



Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Fantastyczny! To pewne, że go upiekę!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny sernik, przyjemnie kokosowy.....
    Przyjemnie tu u Ciebie....będę Cię obserwować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo się cieszę :)i zapraszam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Jezuu ale pysznie wygląda! Nie omieszkam wypróbować tego przepisu w najbliższym czasie!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszny. Polecam

    OdpowiedzUsuń