Ten smak zna pewnie każdy z nas. Blok robi się błyskawicznie, jedynie chłodzenie troszkę dłużej.Miałam pod ręką tylko herbatniki, a można dodać swoje ulubione bakalie. Blok można zrobić w dowolnej formie, ja zrobiłam w keksowej.Po jednym kawałku będziecie nasyceni :)
Składniki :
- 0,5 kg mleka w proszku
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 6 łyżek gorzkiego kakao
- dwie paczkiherbatników
- bakalie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy cukier i margarynę i gotujemy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Mleko mieszamy z kakao. Rozpuszczoną margarynę wlewamy do suchych składników i ostrożnie mieszamy. Dodajemy pokruszone herbatniki i bakalie, w zależności co kto lubi. Gęstą, ciepłą masę przekładamy na blaszkę i dociskamy do dna. Masę przykrywamy pergaminem lub folią aluminiową i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
Smacznego :)
takie coś na noc? no niee!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na rozdanie! www.cookplease.blogspot.com
blok czekoladowy o każdej porze :)
Usuńtak, to są pyszności z mojego dzieciństwa, a tu dodatkowo pięknie podane!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Zakochana w Prowansji marzycielko! Właśnie o coś takiego mi chodziło:)
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za dołączenie do grona obserwatorów, ja też będę tu częściej wpadać i czekam niecieprliwie na nowe przepisy i ładne zdjecia! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Lubię blok, odrywany po kawałku, z dużą ilością bakalii. Kacha
OdpowiedzUsuńRobiłam zimą taki blok smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńpamiętam ten smak jakieś 20 lat wstecz kiedy w sklepach był tylko ocet. Muszę powiedzieć że zapomniałem już jak smakuje więc z wielką radością przypomnę sobie ponownie - dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńoj ja też pamiętam jak mama przygotowywała ten smakołyk dla nas :)
Usuń