Składniki na ciasto :
- 10 dag drożdży
- 1 szklanka cukru
- 4 jaja ( roztrzepać )
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki oleju
- 4 szklanki mąki tortowej ( ja niestety nie miała tortowej, dodałam pszenną i też wyszło :) )
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 kostki masła
- szklanka maki
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie ciasta :
Wszystkie składniki wkładamy do miski, musi być zachowana kolejność. zaczynamy od drożdży i po kolei jak jest napisane w składnikach. Odstawiamy na 2 - 3 godziny i przykrywamy lnianą ściereczką. Po ty czasie wykładamy na blaszkę, na ciasto owoce i kruszonkę. Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 st. C
Smacznego :)
Interesujący, leniwy przepis. Ciasto wygląda przepysznie.
OdpowiedzUsuńMiłego Weekendu Ci życzę!:-)
dziękuję, Tobie również życzę udanego weekendu :)
OdpowiedzUsuńOj coś dla mnie :) O tej porze roku mogę jeść drożdżówkę bez przerwy :) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńmój mąż byłby na 100% zachwycony, muszę przemyśleć uszczęśliwienie go:) a ja przy okazji też bym nie omieszkała spróbować:)
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Ekstra przepis gdyż można szybko uwolnić się od kuchni a ciasto przy tym fajnie wyciąga sok z owoców :) Cośkolwiek już poza sezonem sprawdziłem więc na nim mrożone truskawki (u mnie z Gomaru). Własne stety wyginęły jak dinozaury :)
OdpowiedzUsuń