Składniki :
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 4 jaja
- 20 dag margaryny
- szczypta cukru, pieprz do smaku
- 3 cebule
- 20 dag pieczarek
- 3 pomidory
- pół pęczka natki pietruszki lub szczypiorku
- olej
- 10 dag żółtego sera
- gałka muszkatołowa
Mąkę przesiewamy na stolnicę razem z solą. Dodajemy żółtka z dwóch jajek, zimną margarynę oraz szczyptę cukru. Z podanych składników szybko zagniatamy kruche ciasto. Formujemy z niego kulę, owijamy folią i odkładamy do lodówki na minimum 30 minut., aby ciasto się schłodziło. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka, czyścimy pieczarki i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, przesmażamy cebulę oraz pieczarki. Pomidory sparzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Miąższ siekamy. Natkę pietruszki drobno kroimy. Mieszamy z pomidorami i pieczarkami. Zimnym ciastem wylepiamy formę na tartę. Nakładamy przygotowany farsz. Pozostałe jajka i białka mieszamy ze startym żółtym serem , doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką. Zalewamy farsz. Pieczemy 25 - 30 min. w 180 st. C. Możemy użyć również mrożonego ciasta francuskiego.
Czas przygotowania : 50 min.
Czas pieczenia : 25 - 30 min.
Piekarnik : 180 st. C
Przepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu też taką robiłam jednak z mniejsza ilością warzyw!:)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda znakomicie:)
Pozdrawiam i zapraszam
dziękuję za mile komentarze :)
UsuńUwielbiam tarty, ta też na pewno jest przepyszna.
OdpowiedzUsuńA ja zrobiłam dziś i moja wygląda tak:
OdpowiedzUsuńhttp://www.sendspace.pl/file/pic/d5969514c81f34257d5ea44/view
:)))