Składniki :
- 4 kg ogórków
- 6 cebul
- 2 czerwone papryki
- 2 szklanki octu
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanka wody
- 2 czubate łyżki soli
- 2 torebki kurkumy
Nieobrane ogórki kroimy w plasterki, posypujemy lekko solą i odstawiamy na chwilę, żeby ogórki puściły sok. W tym czasie kroimy paprykę w kawałeczki, cebulę w kostkę Dodajemy warzywa do ogórków i mieszamy. Następnie gotujemy zalewę, gorącą marynatą zalewamy warzywa i zostawiamy na ok. godzinę. Następnie przekładamy do słoików i pasteryzujemy 3 min. Ja użyłam mniejszych ogórków, takie są najbardziej chrupiące.
O tak, kurkuma dobrze im zrobi :)
OdpowiedzUsuńDziś właśnie zrobiłem właśnie takie ogóreczki. Po peklowaniu wyglądają smakowicie. Za parę....... hm powiedzmy miesiąc spróbuję co wyszło i dam Wam znać. Pozdrowionka dla pani filolog
OdpowiedzUsuńmy już jedliśmy :) myślę, że będą smakować :)
Usuńi już panią bardzo lubię za tą sałatkę
OdpowiedzUsuń