Składniki :
- 4 kg ogórków
- 0,5 kg marchwi
- 0,5 kg cebuli
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 czerwone papryki
- sól do smaku ( 2 duże garści )
Ogórki obieramy i kroimy w plasterki razem z cebulą, dokładnie mieszamy. Solimy i odstawiamy na 2 - 3 godziny, żeby puściły wodę. W tym czasie obieramy marchew i trzemy na tarce o dużych oczkach, paprykę kroimy w paseczki. Następnie odlewamy wodę z ogórków, dodajemy marchew i paprykę. Wszystkie składniki zalewy wlewamy do sałatki i dokładnie mieszamy. Układamy do słoików, resztę marynaty wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 10 min.
mój dziadek taka robi <3
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie na pyszne pesto!