Składniki :
- 6 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 12 łyżek ciepłej surowej wody
- 12 łyżek oleju
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mielonych włoskich orzechów
Żółtka oddzielamy od białek. Do jednej miski wkładamy żółtka, dodajemy do nich cukier, wodę i olej, ucieramy na gładką masę na najwyższych obrotach. Do utartej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą przez sito. W drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do utartej masy delikatnie mieszając. Na końcu dodajemy zmielone orzechy. Wszystko mieszamy. Ciasto przelewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Po włożeniu zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy 45 minut.
Piekarnik : 160 st. C
Czas pieczenia : 45 min.
Mniammmm napewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńpyszniutkie :)
Usuńproste ciasto, a przez dodatek orzechów smakuje wyjątkowo, smaczne
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie, Ella
Dziękuję i również pozdrawiam :)
Usuńblaszka jakie ma wymiary?
OdpowiedzUsuń24x40 :)
OdpowiedzUsuń