Zaczęła się jesień, a wraz z nią przyszedł czas na grzybobranie. Jestem wielbicielką grzybów.Uwielbiam zbierać grzyby i oczywiście potrawy z nich przygotowane. Dziś zrobiłam prosty sos z podgrzybków, można podawać je z ziemniakami jak i jeść same. W taki sam sposób można zrobić również opieńki.
Składniki :
- podgrzybki ( miałam wiadro 10 l )
- 3 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- łyżka smalcu
- łyżka masła
- 4 łyżki śmietany 12 %
Podgrzybki czyścimy, kroimy i płuczemy w zimnej wodzie. Następnie wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy, piana, która będzie się zbierała ściągamy dużą łyżką. Grzyby gotujemy ok. 1 godziny. Następnie odcedzamy je i płuczemy zimną wodą. Odstawiamy. W drugim garnku, najlepiej aluminiowym podsmażamy na smalcu cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się lekko zarumieni dodajemy grzyby, masło i mieszamy, chwilę podsmażając. Do tego dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Wszystko dokładnie mieszamy i dusimy 10 minut. Można podawać z ziemniakami.
Oj też uwielbiam chodzić na grzyby :)
OdpowiedzUsuńA sosik wygląda smakowicie :)
matko kochana, po co gotujesz je tak długo ? przepraszam, nie krytykuję, po prostu dziwię się bo według mnie to stanowczo za dużo i na dodatek w tej wodzie, którą wylewasz, został cały smak grzybów
OdpowiedzUsuńRobię tak jak moja mama :) z wody nic nie robię więc wylewam, każdy ma tam jakiś swój przepis
UsuńSos grzybowy - najlepszy na świecie!
OdpowiedzUsuńNa grzybobraniu byłem wieki temu ....
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńW Madrycie jeszcze sie nie zaczelo grzybobranie:)
OdpowiedzUsuńU nas już jakiś czas trwa, dziś kolejna wyprawa do lasu :)
Usuńuwielbiam zbierać grzyby i gotować z nimi w roli głównej :)
OdpowiedzUsuńW tym roku prawie codziennie chodziłam do lasu więc grzybów i podgrzybków równiez mam mnóstwo :) A sosik przepyszny :)
OdpowiedzUsuń