Składniki :
- Ciasto kakaowe :
- 3/4 szklanki cukru
- 7 jajek
- 5 czubatych łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 23 x 38 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.
2. Ciasto orzechowe :
- 250g posiekanych orzechów włoskich
- 3/4 szklanki cukru
- 5 białek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wylewamy do formy o wymiarach 23 x 38 cm, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.
3. Masa budyniowa :
- 5 żółtek
- 2 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 200 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
3/4 szklanki mleka zagotowujemy, pozostałą część miksujemy z żółtkami, mąką i cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy na gładki budyń. Gdy budyń ostygnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.
Dodatkowo :
- 1 puszka mleka skondensowanego ( może być gotowa masa kajmakowa )
- 3 łyżki gorzkiej, startej czekolady
To ciasto jest przepyszne! Robiłam bardzo podobne z przepisu siostry Anastazji. Jej ciasto nazywało się Snikers i miało orzechy na wierzchu.
OdpowiedzUsuńuwielbiam kajmaaak!
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuńrzeczywiście pycha!
OdpowiedzUsuńMiammm :)
OdpowiedzUsuńzrobię na święta
OdpowiedzUsuńKajmak , orzechy ... idealne połączenie na święta , na pewno będzie smakowało :)
Usuń