24 października, 2013

Opieńki marynowane

Sezon na grzyby jeszcze u mnie trwa i tak szybko się nie skończy. Uwielbiam rodzinne grzybobrania :) Dziś dodałam bardzo prosty przepis na grzybki marynowane. Fajnie zimą zejść do piwnicy i przynieść swoje przetwory, zatrzymać smaki lata i jesieni. Grzybki te idealne są nie tylko do kanapek, każdy wie pewnie do czego jeszcze pasują ;)


Składniki :

  • opieńki
  • 3 średniej wielkości cebule
Zalewa :
  • 1 szklanka octu
  • 5 szklanek wody
  • 3 łyżki soli
  • 8 łyżek cukru
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach ( przypraw dajemy po kilka sztuk )
Najlepsze są małe opieńki i takie właśnie uzbierałam. Grzyby oczyszczamy, płuczemy dwa razy w wodzie. Wsypujemy je do garnka i zalewamy wodą. Czekamy aż zaczną się gotować, wtedy zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 min. Od czasu do czasu zaglądamy do garnka i zbieramy pianę, która powstaje podczas gotowania. Gdy grzyby będą już ugotowane, odcedzamy je i przelewamy gorącą wodą. Zrobią się wtedy bardziej jędrne. Wszystkie składniki zalewamy mieszamy razem z przyprawami i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do niej grzyby i pokrojoną w krążki cebule. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie opieńki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz