Składniki :
- opieńki
- 3 średniej wielkości cebule
Zalewa :
- 1 szklanka octu
- 5 szklanek wody
- 3 łyżki soli
- 8 łyżek cukru
- ziele angielskie
- liść laurowy
- pieprz w ziarnach ( przypraw dajemy po kilka sztuk )
Najlepsze są małe opieńki i takie właśnie uzbierałam. Grzyby oczyszczamy, płuczemy dwa razy w wodzie. Wsypujemy je do garnka i zalewamy wodą. Czekamy aż zaczną się gotować, wtedy zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 min. Od czasu do czasu zaglądamy do garnka i zbieramy pianę, która powstaje podczas gotowania. Gdy grzyby będą już ugotowane, odcedzamy je i przelewamy gorącą wodą. Zrobią się wtedy bardziej jędrne. Wszystkie składniki zalewamy mieszamy razem z przyprawami i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy do niej grzyby i pokrojoną w krążki cebule. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę. Po tym czasie opieńki wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz