Składniki :
- 1 kg kg pokrojonej dyni
- 8 ziemniaków
- 3 małe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 l rosołu ( może być bulion warzywny )
- 3 łyzki curry
- 8 łyżek oliwy
- sól, pieprz do smaku
Podane składniki są podwójną porcją. U mnie w domu uwielbiają tę zupę więc zwiększyłam proporcje.
Wykonanie :
Dynię obieramy, wydrążamy miąższ. Kroimy w kostkę. Następnie na rozgrzaną patelnię lub rondel z oliwą podsmażamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Gdy cebulka będzie zeszklona dodajemy pokrojoną dynię i curry. Dusimy kilka minut, aż dynia przejdzie przyprawą Gdy mamy za małą patelnię, warzywa możemy przełożyć do garnka. Następnie zalewamy bulionem, warzywa na których robiliśmy bulion również dodajemy do zupy.Gotujemy aż warzywa będą miękkie. Następnie miksujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę krem możemy podać z groszkiem ptysiowym. Smacznego :)
robię identyczną, ale bez czosnku:)
OdpowiedzUsuńpyszna jesienna zupa:)
OdpowiedzUsuńidealna na jesień :)
OdpowiedzUsuń