Składniki :
- makaron świderki 400g(dodałam pełnoziarnisty z pszenicy durum )
- filety z piesi z kurczaka 500g
- pomidory suszone 1/2 słoika ( słoik 285 g )
- 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
- 4 łyżki śmietany 12 %
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie cebule
- szpinak mrożony w sosie śmietanowym
- sól, pieprz do smaku
- pieczarki 10sztuk
- serek ze szczypiorkiem topiony
- 1/2 szklanki wody
Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Cebule i czosnek siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w paski, to samo robimy z suszonymi pomidorami. Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, smażymy kurczaka; gdy się przyrumieni dodajemy cebulę, czosnek, suszone pomidory i pieczarki. Chwilę razem dusimy, dolewamy wodę. Dodajemy śmietanę i szpinak. Chwilę dusimy, następnie dodajemy naturalny serek topiony.Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Takie danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej bez dodatku kurczaka.
Czas przygotowania : 40 min.
Smacznego :)
Pyszny makaronik :)
OdpowiedzUsuń