Ciasto z czasów dzieciństwa. Kiedy mieliśmy ochotę na coś słodkiego, mama robiła nam zawsze tego murzynka. Pamiętam, że przekładała go czasami pyszną masą Ptyś, której niestety nie można już dostać w żadnym sklepie.Ekspresowe, pyszne, delikatne ciasto. Można je przełożyć masą. Nam najlepiej smakuje samo posypane cukrem pudrem :) Smacznego Kochani :)
Składniki :
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 2 jaja
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mleka ( ja dałam 1,5% )
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki dżemu ( najlepiej porzeczkowego lub powidła śliwkowe )
Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka, dodajemy cukier i jajka i chwilę ucieramy. Następnie dodajemy wszystkie składniki z przepisu i dokładnie ucieramy na gładka masę. Mąkę najlepiej przesiać razem z kakao, sodą i cynamonem. Gotową masę przelewamy do blaszki o wymiarach 24x40 i wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 50 min. w 150 st. C.
Piekarnik : 150 st. C
Czas pieczenia : 50 min.
zapisuję do wypróbowania
OdpowiedzUsuńna pewno będzie smakował :)
Usuńbardzo lubię murzynki:) mniam:D
OdpowiedzUsuńMurzynek zawsze dobry, ja swój przekładam powidłami i dodaję orzechy, żeby go uszlachetnić :)
OdpowiedzUsuńJaki puszysty!! Chętnie porwałabym kawałek :)
OdpowiedzUsuń:) a jaki pyszny
Usuńfajny przepis :) widać, że ciasto jest bardzo puszyste i lekkie :D Muszę kiedyś takie upiec :)
OdpowiedzUsuńfajny i prosty, ciasto na prawdę robi się ekspresowo i jest pyszne :)
UsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń