05 listopada, 2012

Zupa meksykańska

Rozgrzewająca zupa, idealnie pasuje na chłodne dni. Przepis dostałam od znajomej, gdy zrobiłam ją  pierwszy raz wszyscy byli zachwyceni.Jak tylko na dworze zrobi się chłodniej domownicy zaczynają się upominać o meksykankę

    Składniki :


  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • główka czosnku
  • 5 cebul
  • 5 marchewek dużych
  • 10 ziemniaków
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej i czerwonej fasoli
  • 1l soku pomidorowego
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, czerwona papryka i chili

   Wykonanie :


Ziemniaki i marchewkę obieramy, następnie kroimy je w kostkę, a marchewkę w półksiężyce. Do garnka lejemy litr zimnej wody, wrzucamy razem ziemniaki z marchewką i gotujemy pod przykryciem do miękkości. W między czasie obieramy cebulę i kroimy, 4 ząbki czosnku miażdżymy i razem dusimy pod przykryciem ok. 10min. Po tym czasie dodajemy mięso mielone, gdy już się podsmaży przerzucamy je do ugotowanych ziemniaków z marchewką. Do tego dodajemy kukurydzę i fasole z zalewą i sok pomidorowy.  Doprowadzamy do wrzenia. Na końcu dodajemy przyprawy, wtedy uzyskamy prawdziwy smak ziół.


 

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz