04 grudnia, 2012

Sernik Nowojorski

        


         Nie za słodki, z warstwą maślanych herbatników na  spodzie  i śmietany na wierzchu.

                Ten sernik, idealnie upieczony i schłodzony, powinien być wilgotny i gęsty.
                                                   Jeden z moich ulubionych :)



                                              


Składniki :


  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 1 kg tłustego serka śmietankowego
  • 250 g drobnego brązowego cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • cytryna
  • 3 duże jajka
  • żółtko
  • 300 ml śmietany 18%

Wykonanie :


Herbatniki kruszymy ( Można użyć do tego tłuczka do ziemniaków lub blendera ). Masło topimy w rondelku i mieszamy z pokruszonymi ciastkami. Dno formy o wymiarach 30 cm na 24cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy herbatniki i mocno dociskamy. Pieczemy przez 10 min w 170 st. C, wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 st. C. Serek ubijamy mikserem, żeby nabrał kremowej konsystencji, dodajemy cukier ( zostawiamy 2 łyżki do przygotowania wierzchu ze śmietany ) i mąkę połączoną z budyniem i szczyptą soli. Miksując dodajemy, 2 łyżki soku z cytryny, cukier waniliowy, otartą skórkę z cytryny, kolejno wbijamy jajka i żółtko. Dodajemy połowę śmietany. Masę przelewamy na spód z herbatników. Pieczemy przez 15 min., następnie obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze 40 min. Zostawiamy w piekarniku aż ostygnie. Pozostałą śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami soku z cytryny. Masę nakładamy na wystudzone ciasto, rozprowadzamy. Wstawiamy sernik do lodówki na co najmniej 8 godzin. Przed podaniem można posypać go kolorowym cukrem albo wiórkami czekolady.

 




1 komentarz: