10 kwietnia, 2013

Pierniczek




Dziś kolejny raz coś słodkiego.Pierniczek gości u mnie tylko w świąteczny czas, jest bardzo delikatnym ciastem, na pewno przypadnie Wam do gustu :)

Składniki na ciasto :
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • kostka margaryny
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sodki
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki śmietany 12%
Składniki na masę :
  • 1 l mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 0,5 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • kieliszek wódki
  • olejek migdałowy lub rumowy
Składniki na lukier :
  • 10 łyżek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny
  • 4 łyżki gorącej wody ( jak będzie za gęste mozna dodać więcej?
Wszystkie składniki ucieramy drewnianą gałką.

Wykonanie :

Mąkę wsypujemy do miski, rozdrabniamy z margaryną. Do tego dodajemy cukier, jajka, sodkę, śmietanę i rozpuszczony na małym ogniu miód. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części.
Każdą rozwałkowujemy, pierwszą wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C Zmniejszamy temperaturę do 160 st.C i pieczemy 20 - 25 min. Czynność powtarzamy z drugim i trzecim plackiem. Wynosimy placki di zimnego żeby ostygły. Możemy je upiec dwa lub trzy dni wcześniej, wtedy szybciej zrobią się miękkie.
Następnie zabieramy się za przygotowanie masy. Wlewamy mleko do garnka i doprowadzamy do wrzenia, wsypujemy kaszę mannę i cukier. Gotujemy aż zgęstnieje. Odkładamy do ostygnięcia. Margarynę wyjmujemy wcześniej z lodówki żeby była miękka, miksujemy. Dodajemy do niej po łyżce kaszy manny, następnie wlewamy kieliszek wódki i olejek migdałowy. Jak nie mamy wódki wystarczy sam olejek. Połowę masy wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim, na to reszta masy i trzeci placek. Wierzch można posypać cukrem pudrem lub polać przygotowanym w domu lukrem lub polewą czekoladową. Ja zrobiłam lukier. Ciasto wynosimy do zimnego, najlepiej smakuje na drugi dzień jak nabierze wilgoci od masy.

Czas przygotowania : 1,5 godz.
Piekarnik : 180 - 160 st. C 25 każdy placek.

Smacznego :)




6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię pierniki, ale dla mnie to ciacho typowo jesienno-zimowo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wypróbuj kiedyś mocno schłodzone, uwielbiam takie o każdej porze roku :)

      Usuń
  2. Wygląda świetnie i pewnie też tak smakuje, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń