09 października, 2013

Ciasto orzechowe z kajmakiem

Ostatnio odwiedziła mnie koleżanka, przyjechała z przepysznym ciastem orzechowym. Od razu wzięłam przepis.Ciasto wymaga trochę pracy, ale efekt jest niesamowity. Połączenie kajmaku z orzechami... pycha!!!!! Aniu Twoje ciasto było o niebo lepsze :)
Składniki :
  1. Ciasto kakaowe : 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 jajek
  • 5 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
 Wykonanie :

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę, ubijając dodajemy cukier, następnie żółtka. Wsypujemy mąkę z kakao i proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 23 x 38 cm. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.

2. Ciasto orzechowe :
  • 250g posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 białek
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :

Białka ubijamy z cukrem, wsypujemy orzechy i mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie mieszamy i wylewamy do formy o wymiarach 23 x 38 cm, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 minut w temp. 180 st. C.

3. Masa budyniowa :
  • 5 żółtek
  • 2 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy
Wykonanie :

3/4 szklanki mleka zagotowujemy, pozostałą część miksujemy z żółtkami, mąką i cukrem. Wlewamy do gotującego się mleka i ponownie zagotowujemy na gładki budyń. Gdy budyń ostygnie ucieramy masło i dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę.

Dodatkowo :
  • 1 puszka mleka skondensowanego ( może być gotowa masa kajmakowa )
  • 3 łyżki gorzkiej, startej czekolady
Mleko w puszce zalewamy wodą i gotujemy około 2,5 godziny na małym ogniu. Jeśli mamy  gotową masę kajmakową to wystarczy użyć od razu z puszki. Ostudzone ciasto kakaowe przekrajamy wzdłuż. Na jednym płacie rozsmarowujemy 3/4 masy, przykrywamy ciastem orzechowym. Na to rozsmarowujemy masę z puszki, przykrywamy drugim płatem ciasta kakaowego i smarujemy resztą masy. Posypujemy startą czekoladą.


7 komentarzy:

  1. To ciasto jest przepyszne! Robiłam bardzo podobne z przepisu siostry Anastazji. Jej ciasto nazywało się Snikers i miało orzechy na wierzchu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Kajmak , orzechy ... idealne połączenie na święta , na pewno będzie smakowało :)

      Usuń