16 grudnia, 2013

Faszerowane papryki z oliwkami

Przepis pochodzi z książki " Pascal kontra Okrasa " . Propozycja na szybki obiad i nie tylko.Farsz jest delikatny i mocno ziołowy. Zapraszam :)

Składniki :
  • 4 czerwone papryki
  • 250 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego
  • opakowanie sera sałatkowego typu greckiego
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  •  100 g ugotowanego ryżu ( dałam jeden woreczek )
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g zielonych oliwek
  • 150 g kwaśnej śmietany 18%
  • sol, pieprz
Wykonanie :

Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Siekamy drobno czosnek, cebulę kroimy w kostkę, siekamy natkę pietruszki i kruszymy ser sałatkowy typu greckiego. Czosnek rozcieramy z solą. Mięso mielone mieszamy w misce z czosnkiem roztartym z solą, pokrojoną w kostkę cebulą, posiekaną natką, ugotowanym wcześniej ryżem i pokruszonym serem sałatkowy. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy 1 łyżką oregano, dużą ilością mielonego pieprzu i mieszamy. Papryki myjemy, odcinamy ich górną część i wyjmujemy gniazda nasienne. Każdą paprykę w środku doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i oregano. Tak przygotowane papryki nadziewamy farszem. Na każdą paprykę nakładamy wcześniej odciętą górną część. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy je niewielką ilością oliwy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok. 40 min.

Sos:

Oliwki drobno siekamy, dodajemy śmietanę i pokrojony ząbek czosnku. Doprawiamy pieprzem, lekko solimy i odstawiamy na 10 - 15 min. żeby wszystkie składniki przeszły.
Upieczone papryki przekładamy na talerz, sos przelewamy do mniejszej miseczki.
Smacznego :)

Czas pieczenia : 40 minut.
Czas przygotowania : 70 minut.
Piekarnik : 180 st. C



2 komentarze:

  1. świetnie to wygląda:) zawsze miałam ochotę zrobić takie papryczki tylko nie wiedziałam jak się za to zabrać :( muszę wypróbować Twój przepis:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przepis jest naprawdę bardzo prosty, a farsz jest przepyszny :) pozdrawiam

      Usuń