17 lutego, 2014

Makaron w sosie śmietanowym

 Kurczak w sosie śmietanowym jest jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju makaronu.Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu oraz bardzo sycące. 



Składniki :
  • makaron świderki 400g(dodałam pełnoziarnisty z pszenicy durum )
  • filety z piesi z kurczaka 500g
  • pomidory suszone 1/2 słoika ( słoik 285 g )
  • 2 łyżki oleju z pomidorów suszonych
  • 4 łyżki śmietany 12 %
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • szpinak mrożony w sosie  śmietanowym
  • sól, pieprz do smaku
  • pieczarki 10sztuk
  • serek ze szczypiorkiem topiony
  • 1/2 szklanki wody
Wykonanie :

Kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w kostkę.  Cebule i czosnek siekamy. Pieczarki obieramy i kroimy w paski, to samo robimy z suszonymi pomidorami. Wstawiamy wodę na makaron. Gotujemy go w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy olej z pomidorów, smażymy kurczaka; gdy się przyrumieni dodajemy cebulę, czosnek, suszone pomidory i pieczarki. Chwilę razem dusimy, dolewamy wodę. Dodajemy śmietanę i szpinak. Chwilę dusimy, następnie dodajemy naturalny serek topiony.Ugotowany, odcedzony makaron wrzucamy na patelnię i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Takie danie możemy przygotować w wersji wegetariańskiej bez dodatku kurczaka.

Czas przygotowania : 40 min.




Smacznego :)

1 komentarz: