26 lipca, 2014

Ogórki korniszony

Sezon na ogórki uważam na rozpoczęty, jako pierwsze w tym roku robię ogórki korniszony mojej mamy, z tego co słyszałam najlepsze. Żadna impreza nie może się bez nich obejść :) Najlepiej wykorzystać małe ogórki z pierwszych zbiorów.

Składniki :
  • ogórki
  • cebula
  • marchewka
  • koper
  • gorczyca
  • liść albo korzeń chrzanu
  • ziarenka czarnego pieprzu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
Proporcja składników na jeden średniej wielkości słoik :
  • 4 plasterki cebuli
  • 5 krążków marchewki
  • gałązkę kopru
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • liść chrzanu
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
 Składniki na zalewę :
  • 13 - 12 szklanek wody
  • 2 szklanki octu
  • 9 łyżek cukru
  • 5 łyżek soli
Składniki zalewy razem mieszamy, nie gotujemy. Wszystkie składniki wkładamy do słoika po kolei, następnie ogórki i zalewamy zalewą. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy. Wyjmujemy jak tylko zagotuje się woda, wtedy ogórki będą chrupiące.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz