11 grudnia, 2012

Bigos po cygańsku

              Danie idealne na rodzinną uroczystość, święta.


Składniki :

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • jedna bułka czerstwa
  • 6 cebul
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 nieduże papryki, mogą być różnego koloru
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz, olej
Wykonanie :

       Mięso mielone wykładamy do miseczki, dodajemy jajko, bułkę ( moczymy ja w wodzie, odciskamy ), 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 cebulę drobno posiekaną, sól i pieprz. Wyrabiamy i formujemy małe kotleciki ( z tej porcji wychodzi 50 kotlecików ). Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy kotleciki, odstawiamy do ostygnięcia, ponieważ gdy dodamy ciepłe mogą się rozwalić przy mieszaniu z resztą składników.




       Następnie obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce, pieczarki również i paprykę w cienkie paseczki. Cebulę dusimy ok. 10 min, dodajemy paprykę i pieczarki. Wszystko dusimy do miękkości. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sól i pieprz do smaku. Na końcu kotleciki mielone i wszystko dokładnie mieszamy.

Bigos można również podawać jako danie obiadowe z ziemniakami.







Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Świetna propozycja. Przepis zapisuję, z pewnością zrobię w najbliższym czasie :)))

    OdpowiedzUsuń