28 grudnia, 2012

Cappuccino

Składniki na biszkopt :
  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
Jajka ubijamy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Chwilę ubijamy. Biszkopt jak ostygnie przekrajamy go na pół.

Piekarnik : 170 st. C
Czas pieczenia : 30 min.

Składniki na masę :
  • 3 szklanki mleka
  • 2 budynie czekoladowe
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 6 łyżek cappuccino orzechowego
  • 0,5 szklanki cukru
  • kostka margaryny
  • 0,5 l śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gorzka czekolada
2 szklanki mleka zagotowujemy, resztę mleka mieszamy z budyniem, mąką, cukrem i kawą cappucino. Gdy mleko się już zagotuje wlewamy powoli resztę mleka i gotujemy budyń. Zostawiamy do ostygnięcia. Następnie budyń ucieramy z miękką margaryną na gładką masę. Przekładamy nią biszkopt.
Śmietanę ubijamy, dodajemy cukier puder i smarujemy wierzch ciasta, następnie posypujemy je startą gorzką czekoladą.









Smacznego :)

2 komentarze: