28 grudnia, 2012

Kurczak w papryce

      Jeśli znudził Wam się tradycyjny schabowy, ta propozycja jest godna uwagi.Bardzo smaczne  danie na każdą   okazję. 

 Składniki : 

  • filety z kurczaka 6 sztuk
  • 2 słoiki papryki konserwowej
  • 7 cebul
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • mąka
Wykonanie :

Filety myjemy, przekrajamy na połowę żeby były cienkie. Zbijamy lekko, przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w mące, jajku i bułce. Smażymy kotlety. Następnie na tym samym oleju zeszklić cebule pokrojoną w półksiężyce, do niej dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Mieszamy i chwilkę podsmażamy. Dodajemy do tego zalewę z papryki i razem podduszamy, dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę dusimy. Kotlety jak ostygną kroimy w paseczki i jeszcze raz na pól.Przekładamy warstwami raz cebulę z papryką raz filety. Powinny wyjść 3 warstwy cebuli i 2 kotletów.
Można jeść na gorąco i na zimno, ja osobiście wolę na zimno. Jeżeli jest mało sosu to można dodać trochę gotowanej wody i doprawić solą Filety wchłaniają dużo sosu - jeżeli będzie mało to będą suche i niesmaczne.



2 komentarze:

  1. bardzo dobre, chociaż ja zrobiłam ze schabem wieprzowym, polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wieprzowym tez może być :) cieszę się, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń