16 marca, 2013

Sernik bez sera


Składniki na ciasto :


  • 0,5 kg mąki
  • kostka margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  łyżki kakako
  • 5 żółtek
Składniki na masę :
  • 2 duże śmietany 18%
  • 1 budyń śmietankowy bez cukru
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • piana z 5 białek
Wykonanie :

Margarynę topimy w garnuszku i studzimy. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wystudzoną margarynę, żółtka, proszek do pieczenia i kakao. Zagniatamy ciasto i wkładamy do zamrażalnika. W tym czasie przygotowujemy masę. Śmietany wlewamy do miski dodajemy do nich cukier puder i budyń śmietankowy. Ubijamy na puszystą masę, do tej masy dodajemy pianę ubitą z 5 białek i delikatnie mieszamy łyżką z masą ze śmietany. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika dzielimy na 2 części. Połowę trzemy na tarce o grubych oczkach na spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na to wylewamy masę. Na wierz trzemy resztę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Pieczemy ok. 60 min.

Piekarnik : 160 st. C
Czas pieczenia : ok. 60 min.





9 komentarzy:

  1. wygląda wspaniale!
    pozdrawiam
    6niebo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i również pozdrawiam :)

      Usuń
  2. a czy wyjdzie na jogurcie naturalnym>czy musi byc raczej cos tłustego jak smietana?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie próbowałam na jogurcie, ale myślę, że jogurt typu greckiego byłby idealny, jest bardziej tłusty niż zwykły i zdrowszy niż śmietana :) następnym razem wypróbuję z jogurtem

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wygląda ten sernik :)Zapraszam na mojego bloga:http://kraina-kwiatow-i-smakow.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. dziękuję za miłe komentarze :), na pewno będę Cię odwiedzać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. monika.lipowiecka29 marca, 2013

    super wypiek duzo lzejszy od tradycyjnego serowca i nie odbija sie...

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy budyń ma być sypki, czy już zrobiony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. budyń ma być oczywiście sypki :) pozdrawiam

      Usuń