15 czerwca, 2013

Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką

 Uwielbiam ciasto drożdżowe, szczególnie o tej porze kiedy mam swoje owoce. Niestety nie jestem zwolenniczką wyrabiania ciasta, a ciasto drożdżowe tego wymaga. Ostatnio wpadł mi w ręce bardzo ciekawy przepis na to ciasto, niewymagający wyrabiania. Ciasto jest przepyszne :) Zdążyłam jeszcze zrobić zdjęcie :) będzie teraz częstym gościem na moim stole :) Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki na ciasto :

  • 10 dag drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja ( roztrzepać )
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 4 szklanki mąki tortowej ( ja niestety nie miała tortowej, dodałam pszenną i też wyszło :) )
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki soli
Składniki na kruszonkę :
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wyrabiamy.

Wykonanie ciasta :

Wszystkie składniki wkładamy do miski, musi być zachowana kolejność. zaczynamy od drożdży i po kolei jak jest napisane w składnikach. Odstawiamy na 2 - 3 godziny i przykrywamy lnianą ściereczką. Po ty czasie wykładamy na blaszkę, na ciasto owoce i kruszonkę. Pieczemy ok. 45 min. w temperaturze 180 st. C







Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Interesujący, leniwy przepis. Ciasto wygląda przepysznie.
    Miłego Weekendu Ci życzę!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję, Tobie również życzę udanego weekendu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj coś dla mnie :) O tej porze roku mogę jeść drożdżówkę bez przerwy :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. mój mąż byłby na 100% zachwycony, muszę przemyśleć uszczęśliwienie go:) a ja przy okazji też bym nie omieszkała spróbować:)
    Blog o życiu & podróżach
    Blog o gotowaniu

    OdpowiedzUsuń
  5. Ekstra przepis gdyż można szybko uwolnić się od kuchni a ciasto przy tym fajnie wyciąga sok z owoców :) Cośkolwiek już poza sezonem sprawdziłem więc na nim mrożone truskawki (u mnie z Gomaru). Własne stety wyginęły jak dinozaury :)

    OdpowiedzUsuń