25 czerwca, 2013

Drożdżowiec II




U mnie sezon na ciasto drożdżowe trwa i będzie trwał dopóki będą owoce sezonowe. Dziś były to czereśnie. Tym razem wypróbowałam drugi przepis, również beż zagniatania. Ciasto jest równie pyszne jak poprzednie, czeresnie miały duzo soku i jest nieco wilgniejsze :) Które będziecie częściej piec zależy od Was :), zostało mi jeszcze do zrobienia tradycyjne, ale to za jakiś czas jak będą papierówki.Dorotka dziękuję za przepis :) :)

Składniki :
  • 40 dag drożdży ( pół kostki )
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 4 całe jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru + jedna łyżeczka do drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki roztopionej margaryny
Składniki na kruszonkę :
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie :

Drożdże kruszymy i kładziemy do rondelka, zalewamy jedną szklanką lekko podgrzanego mleka i wsypujemy jedną łyżeczkę cukru. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż drożdże wypłyną. Następnie do miski wsypujemy mąkę, cukier, dodajemy jajka, roztopioną margarynę ( musi być letnia żeby jajka się nie zważyły ) i wlewamy roztwór drożdżowy, mieszamy drewnianą łyżką i dolewamy resztę mleka, jeśli ciasto będzie za rzadkie to dosypujemy trochę mąki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę, na wierzch kładziemy owoce, u mnie to były czereśnie i na to kruszonkę. Pieczemy 30 minut w 180 st. C. Po upieczeniu posypujemy cukrem waniliowym.

Czas pieczenia : 30 min.
Piekarnik : 180 st. C





2 komentarze:

  1. Bardzo u Ciebie smakowicie :)
    zapraszam do mnie powiedzmicojesz.blogspot.com
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) zapraszam częściej, do Ciebie też na pewno zajrzę :)

      Usuń