28 czerwca, 2013

Placki jogurtowe z truskawkami


W moim ogrodzie sezon truskawkowy dobiega końca, dziś zrobiłam przepyszne placki jogurtowe, przepis wykorzystałam ze znanego bloga Kwestia Smaku, przepis znajduje się tutaj tutaj. Placki są puszyste i bardzo syte, idealne na podwieczorek lub na kolację :)


Składniki :
• 250 g jogurtu greckiego lub naturalnego

• 2 duże jajka
• 2 łyżki oleju roślinnego
• 2 - 3 łyżki cukru
• 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• mała szczypta soli
• kilka truskawek



Wykonanie :

W misce mieszamy  lub miksujemy jogurt z jajkami i 2 łyżkami oleju, dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą. Mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę.Rozgrzewamy patelnię  i nakładamy po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki jak set większa patelnia). Placki smażymy na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą ładnie zrumienione (około 2,5 minuty) .Gdy placki podrosną (mniej więcej w drugiej połowie smażenia) wkładamy w każdego placka  grubsze plasterki truskawki.Przewracamy placki na drugą stronę i smażymy do zrumienienia, przez około 2,5 minuty lub trochę krócej. Przed smażeniem następnej partii placków patelnię dobrze jest wyczyścić ręcznikiem papierowym lub gąbką. Placki możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować bitą śmietaną.




4 komentarze:

  1. kopia, to nie są twoje zdjęcia, widziałam je na innej stronie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę w taki razie Pani Anonimowa podać link do tych zdjęć, które niby ukradłam i mam wykasować, miłego dnia życzę

      Usuń
  2. mam szaleńczą ochotę na takie bułeczki, serio, nie pamiętam kiedy jadłam, a kiedyś zawsze babcia robiła i się miało przygryzkę w czasie letnich posiadówek przed domem, ahh.. rozmarzyłam się!


    AAAAA! BLOK CZEKOLADOWY! kradne przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) zapraszam częściej

      Usuń