31 lipca, 2013

Ogórki w curry

Jak dostałam ten przepis od koleżanki jakoś nie byłam przekonana do tych ogórków, zrobiłam więc tylko 2 porcje i żałuję, ogórki zostały zjedzone w ekspresowym tempie. W tym roku zrobiłam ich o wiele więcej. Najlepiej smakują jak już troszkę postoją.

Składniki :
  • ogórki gruntowe
  • liście selera
  • cebula
  • gorczycy
  • 5 i 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki octu
  • 3 łyżki curry
  • 105 łyżki grubej soli
Wykonanie :

Na początku gotujemy składniki zalewy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie możemy przygotować sobie słoiki z ogórkami. Do każdego słoika wkładamy z jednej gałązki oderwane liście selera, po 3 krążki cebuli i 1/2 łyżeczki gorczycy. Gdy zalewa już jest chłodna wlewamy ją do słoików. Pasteryzujemy 3 min. od zagotowania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz