30 października, 2013

Ekspresowe chili con carne

Idealne danie na chłodne dni. Pikantne i rozgrzewające. Lubię taką kuchnię :) nie ma co się rozpisywać zabieramy się do gotowania :)




Składniki :


  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 2 papryki ( dodałam czerwoną i żółtą )
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 szklanki pikantnego keczupu
  • 3 łyżki oleju
  • łyżeczka mielonego kminku ( ja dałam cały, trochę roztarty w moździerzu )
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • pół łyżeczki cukru
  • chili wg uznania
Wykonanie :

Cebulę, czosnek posiekaj i zeszklij na oleju dodaj przyprawy i smaż 2 - 3 min. Następnie wrzuć mięso i usmaż. Dodaj pomidory z puszki z sosem, keczup i 2 szklanki wody, przypraw solą i pieprzem do smaku oraz cukrem. Wszystko gotuj razem przez 20 min. Fasolę i kukurydzę przepłucz zimną wodą i dodaj do mięsa. Gotuj jeszcze przez 10 min. Można podawać z ryżem lub tortillą. Smacznego :)



3 komentarze:

  1. Bardzo lubię to danie i niesamowicie bawi mnie to, że dowiedziałam się o nim jako dziecko, grając w simsy :D
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń