23 marca, 2014

Jabłecznik na biszkopcie



Dawno nie robiłam tego ciasta, nie miałam za bardzo czasu, a to robi się dość szybko :)Przepis na ten biszkopt, mama ma od lat. Zawsze wychodzi :)Czas na kawę i ciasto :) Zapraszam
Biszkopt : 
  • 4 jaja
  • szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo :
  • słoik jabłek do szarlotki ( dodałam własnej roboty )
  • dwie galaretki cytrynowe ( może być każdy inny smak )
  • szklanka mleka 
  • bita śmietana Śnieżka
  • czekolada do dekoracji
Wykonanie :

Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, olej i dokładnie mieszamy. Wlewamy na blaszkę wyłożoną folią do pieczenia i wysmarowaną tłuszczem, pieczemy ok. 30 min w 160 st. C. W tym czasie gdy biszkopt będzie stygł, przygotowujemy masę z jabłek. Jabłka ze słoika wykładamy do rondla i chwilę podgrzewamy na wolnym ogniu, gdy już będą ciepłe wsypujemy jedną galaretkę i dokładnie mieszamy, aż galaretka się rozpuści. Gorącą masę wykładamy na biszkopt i czekamy, aż wystygnie. Następnie przygotowujemy druga galaretkę według przepisu, tylko zamiast 2 szklanek wody dodajemy jedną. I odstawiamy aż stężeje. Gdy już będzie gotowa to robimy śnieżkę według przepisu na opakowaniu, gdy już będzie dobrze ubita dodajemy galaretkę i dalej ubijamy. Galaretka nie może być za bardzo stężała, bo wtedy wyjdą grudki. Bitą śmietanę wykładamy na zimne jabłka i posypujemy startą czekoladą.





4 komentarze:

  1. pycha, uwielbiam jabłeczniki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm.. aż ślinka cieknie... i to w dodatku moje ulubione ciasto..

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniamm pycha właśnie dziś zrobiłam tylko już bez tej drugiej tężęjącej galalretki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak można :) i jak smakuje Ewo ?

      Usuń