04 marca, 2014

Śledzie pomidorowe

Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Te są jednymi z moich ulubionych. Pyszne z cebulką w sosie pomidorowy. Najlepiej smakują zrobione w domu. Mają bardzo dużo składników odżywczych, idealnie pasują do menu osób dbających o linię :)



Składniki :
  • 5 płatów śledzi
  • 4 cebule
  • 1 łyżeczka pikantnego keczupu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju
Wykonanie :

Śledzie namoczyć w wodzie, po 20 minutach zmienić wodę. Wyciągnąć po pół godziny. Sprawdzić słoność, jeśli będą za słone, to wodę można zmienić jeszcze raz. Śledzie pokroić w paseczki i przełożyć do miski. Następnie obrać cebulę i pokroić w piórka. Do rondla wlać łyżkę oleju, dodać cebulę i dusić do miękkości, trzeba pilnować żeby się nie przypaliła. Dodać pieprz do smaku, keczup i koncentrat pomidorowy. Chwilę poddusić i odstawić do zimnego. Kiedy cebula wystygnie, dodać śledzie i dokładnie wymieszać.
Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Ja również uwielbiam śledzie w każdej postaci, a Twoje wyglądają przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. tak zrobionych nigdy jeszcze nie jadłam a od dawna się noszę z zamiarem wypróbowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli lubisz śledzie, to te n pewno posmakują Ci :)

      Usuń