20 stycznia, 2013

Bananowiec


Składniki :



  • 2 paczki herbatników
  • kostka margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 bananów
  • bita śmietana śnieżka
  • 3 galaretki : truskawkowa, cytrynowa, pomarańczowa.
Wykonanie :

Każdą galaretkę rozpuszczamy osobno. Na spód blachy układamy herbatniki. Margarynę wyjmujemy z lodówki żeby była miękka i ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodajemy 3 żółtka oraz banany ( 1 zostawiamy do dekoracji ) pokrojone. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Następnie dodajemy do tego tężejącą galaretkę cytrynową. Wylewamy wszystko na herbatniki i wstawiamy do zimnego. Śnieżkę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę pomarańczową i wylewamy na zastygniętą masę bananową. Na wierzch układamy pokrojonego w krążki banana i zalewamy pomarańczową galaretką.


Czas wykonania : 30 min.

Czas chłodzenia : 1 godz.





2 komentarze: