10 marca, 2013

Sałatka grecka na bogato

 Wczoraj usłyszałam od mojego mężczyzny, że tę sałatkę w moim wydaniu mógłby jeść codziennie. Wielką radość sprawia mi, jak słyszę komplementy od bliskich za to co im przygotuję. Sałatka jest prosta, a zarazem bardzo syta

Składniki na sałatkę :
  • sałata lodowa ( o tej porze roku smakuje mi najbardziej, jako jedyną można kroić nożem )
  • czarne oliwki
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • świeży ogórek
  • jedna czerwona papryka
  • ser feta ( wyciągnąć z lodówki pół godziny wcześniej to będzie się dobrze kroił )
Składniki na sos :
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki na masło czosnkowe :
  •  kostka masła
  • 5 ząbków czosnku
  • zioła prowansalskie ( 1 łyżka )
  • szczypta soli
Dodatkowo :
  •  4 bułki
  • 3 filety z kurczaka
  • przyprawy ( sól, pieprz, czerwona papryka, trochę oleju)
Sałatę kroimy i wsypujemy do miski, na to pokrojony, obrany ze skórki ogórek , czerwona papryka, oliwki i ser feta. Nie mieszamy składników tylko zostawiamy warstwy, wtedy sałatka nie podejdzie wodą. Następnie przygotowujemy sos. Wlewamy do szklanki oliwę ,olej i ocet winny, dodajemy sól, pieprz, zioła prowansalskie, zmiażdżony przez praskę czosnek. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy żeby składniki dobrze przeszły. Sałatkę polewamy sosem przed samym podaniem. Następnie przygotowujemy masło czosnkowe, do masła dodajemy zioła, sól i czosnek również przeciśnięty przez praskę. Bułki przekrajamy na pól, smarujemy masłem czosnkowym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Pieczemy 15 min. W tym czasie filety przekrajamy na pól, dodajemy trochę oleju, sól, pieprz i paprykę i kładziemy na patelnię grilową. Gdy mięso już się już ugriluje kroimy ma mniejsze kawałki. Sałatkę polewamy sosem, wykładamy na talerz, dodajemy mięso i bułkę z masłem czosnkowym.

Smacznego :)








8 komentarzy: