25 marca, 2013

Szarlotka


Najlepsza szarlotka :) przepis dostałam wieki temu od koleżanki. Jest to tradycyjna szarlotka z dużą ilością jabłek pachnąca cynamonem. Idealnie będzie pasowała z lodami waniliowymi. Polecam !!!! :)

Składniki :
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • kostka margaryny
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piana :
  • 4 białka
  • 1 łyżka cukru pudru
Masa jabłkowa :
  • 1,5 kg kwaśnych jabłek( mogą być ze słoika, ja dałam takie - 2 słoiki)
  • 2 cukry waniliowe
  • 1 łyżka cynamonu
Wykonanie :

Mąkę wsypujemy do miski i mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do niej twardą margarynę i przecieramy rękoma, do tego dodajemy 4 żółtka, cukier puder i ugniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części 3/4 wykładamy na blaszkę, a pozostałą część wkładamy do zamrażalnika. Jabłka obieramy, trzemy na grubych oczkach. Dodajemy do nich cukier waniliowy i cynamon, dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę ( tak samo zrobiłam z jabłkami ze słoika ). W między czasie ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier puder i chwilę jeszcze ubijamy. Jabłka wykładamy na ciasto, na to wylewamy pianę z białek. Pozostałe ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i trzemy na tarce na grubych oczkach na pianę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 st.C Pieczemy ok 60 min.

Czas pieczenia : ok. 60 min.
Piekarnik : 160 st. C 




5 komentarzy:

  1. ja też mam ostatnio wenę na pieczenie szarlotek. dla mnie to jedno z najlepszych ciast:) W Twoim wykonaniu widać, że jest bardzo smaczna:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :) i zapraszam częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniammm mój mąż uwielbia szarlotkę :)

    OdpowiedzUsuń